Till minne av Sylve Kinnander

En skicklig ryttare och hästkarl och en stark personlighet har gått ur tiden.

Mellan 1955 och 1993 var det Sylve Kinnander som höll i tyglarna på Oskarshamns Ridklubb som ridskolechef. Sylve var en talangfull och framgångsrik ryttare och han satte Oskarshamns Ridklubb och Oskarshamn på Sveriges ridsportkarta. Jag red för Sylve några gånger som barn men det är framför allt som vuxen som jag har ridit, umgåtts med och lärt känna Sylve.

Sylve kom ofta under årens lopp, efter att ha avslutat sin tjänst, till ORK för att snacka lite skit och se till så att vi skötte oss. Han drack en kopp kaffe om kaffet var färdigt annars hann han inte, han la en patiens på datorn och åt lite choklad om det fanns. Hans allra sista besök på ORK var bara några månader innan hans bortgång och Sylve var då sig lik och han var fortfarande kraftfull i sitt sätt att vara och uttrycka sig.

När Sylve kom på besök försökte jag ibland att fråga om svunna tider och det som varit men det var inte alltid så lätt att få svar från Sylve om Oskarshamns Ridklubbs historia. Däremot ville han väldigt gärna prata om hö och höskördar, skoningar och om att underlagen inte ska harvas utan bara sladdas.

Under ett av de senaste besöken så ställde han en fråga – Min ledarstil den hade nog inte gått hem idag? – Kanske inte helt svarade jag och så tittade vi på varandra och brast ut i skratt. Vem har en ledarstil som går hem fullt ut hos alla och i alla situationer, ingen skulle jag tro. Sylve hade pondus och han hade humor och han hade också självinsikt. Han var rak och ärlig och han gillade när man var rak och ärlig tillbaka och när man gav svar på tal. Och det som jag tyckte mest om med Sylve var att man kunde vara den man är och skoja och skratta tillsammans med honom.

Sylve sa ofta att det är hästen som ska göra jobbet. Att kommunicera med hästen och göra arbetet intressant och att hela tiden ge hästen uppgifter, så var det att träna för Sylve. Som ryttare ville han att man skulle vara lyhörd och känna efter. Sista gången som jag såg Sylve till häst var 2009 när Framtidsdagarna arrangerades på Oskarshamns Ridklubb. Då satt han upp på en av våra lektionshästar för att tillsammans med min då tvååriga dotter rida och visa ridsportens bredd och att ryttare det är något man är hela livet.

Det är helt obegripligt att man inte någon mer gång kommer att sitta på stallkontoret höra steg i korridoren och få se Sylve stå i dörren och med hög stämma säga – Hej här har ni mig!

Sylve, du har betytt så mycket för väldigt många och du har satt ditt avtryck och präglat ridsporten och Oskarshamns Ridklubb under så många år. Vi minns dig och du kommer för alltid att vara en del av oss!

/Madeleine Dunsäter, verksamhetschef Oskarshamns Ridklubb

Vill du hedra Sylves minne och hans livsgärning så har du möjlighet att sätta in ett bidrag till den fond och årliga pris som instiftats till förmån för unga och/eller talangfulla ryttare något som låg Sylve varmt om hjärtat under alla hans aktiva år på Oskarshamns Ridklubb. Ditt bidrag tas tacksamt emot på bankgiro 377-0476 eller via Swish 123 553 15 53 märk inbetalningen med ”Till Sylves minne”.